Wiadomości - Aktualności

Nowoczesna masarnia w gminie Pacanów

Dodał: mratusznik Data: 2019-05-06 09:10:00 (czytane: 991)

27 kwietnia br., odbyło się oficjalne otwarcie zakładu produkcji naturalnych wyrobów masarniczych w Komorowie gm. Pacanów. Właścicielami gospodarstwa są Marzena i Łukasz Kieras.

W hucznej uroczystości udział wzięły władze gminy z Burmistrzem i Przewodniczącym Rady Miasta na czele, Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Buskiego, Prezes Kapituły Agroligi - Wojciech Pysiak wraz z żoną Elżbietą służący od lat pomocą i przyjaźnią młodszym przedsiębiorcom z Komorowa, rolnicy i hodowcy trzody chlewnej, sąsiedzi i przyjaciele. Do wspólnej biesiady przygrywała kapela „Nadwiślanie”.

Pomysł na taki kierunek rozwoju swojego gospodarstwa państwo Kierasowie powzięli 3 lata temu. W tamtym okresie czasu niskie ceny sprzedaży trzody chlewnej oraz brak stabilności rynku, determinowały rozwój gałęzi przetwórczej, umożliwiającej wyeliminowanie kosztów pośredników sprzedaży -  a co za tym idzie zmniejszenie kosztów produkcji gotowego wyrobu. Zaradni młodzi rolnicy skorzystali z dofinansowania z środków funduszy europejskich, otrzymując 300 000 zł, co było jednym z warunków rozpoczęcia inwestycji. Potem zdobywali kolejno zgody na budowę. Swoją determinacją i optymizmem w realizacji zamierzeń, zrobili wrażenie na pracownikach  Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Busku – Zdroju, co zaowocowało skuteczną pomocą pracowników, na czele z kierownikiem placówki Andrzejem Lipką, w opracowywaniu i składaniu wniosków.

Pan Łukasz prowadzi gospodarstwo od 18 r.ż., które otrzymał od swojej mamy. Pani Marzena jest zaangażowana w pracę i rozwój rodzinnego interesu już od 15 lat. Małżeństwo zgodnie stwierdza, że starają się wspólnie rozwijać swoje gospodarstwo jak tylko mogą, cieszą się wspólną pracą i pięknymi efektami, które naprawdę widać.

Prócz sklepu przylegającego do masarni, gospodarstwo posiada punkty sprzedaży w Busku-Zdroju na ulicy Kilińskiego, bądź osiedlu Leszka Czarnego. Oferta sprzedaży zawiera jedynie wytwarzane w sposób naturalny (znany dziadkom i pradziadkom) i bez chemicznych ulepszaczy smaku, przedłużaczy ważności spożycia. Piękne, pachnące swojskie kiełbasy, salceson, pasztet, kaszanka, szynki, balerony pieczone i wędzone, to tylko część z bogatej oferty rodzinnej firmy. Wszystkie mięsa pochodzą z chlewni znajdujących się w innej części gospodarstwa co sprawia, że obieg produktu jest otwarty dopiero na klienta. Taki proces to gwarancja wysokiej jakości i tradycyjnego smaku wyrobu mięsnego.

Planom na przyszłość Państwo Kieras nie mówią nie, lecz na razie oczekują na efekty swojej 3 letniej pracy.

76_Masarnia01.jpg 

76_Masarnia02.jpg 

76_Masarnia03.jpg 

76_Masarnia04.jpg 

76_Masarnia05.jpg 

76_Masarnia06.jpg 

76_Masarnia07.jpg 

76_Masarnia08.jpg 

76_Masarnia09.jpg 

76_Masarnia10.jpg 

76_Masarnia11.jpg 

76_Masarnia12.jpg 

76_Masarnia13.jpg 

76_Masarnia14.jpg 

76_Masarnia15.jpg 

76_Masarnia16.jpg 

76_Masarnia17.jpg 

76_Masarnia18.jpg 

tekst i foto: Ł. Chodór

Zobacz także

Wybory do Sejmu i Senatu Rzeczypospolitej Polskiej

Dodane: 2019-08-23 14:49 - Komentarze  (0)  czytane (82)

TAGI:


Komentarze (0)

Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 34.236.190.216

Dodaj komentarz

UWAGA!
Formularz dodawania komentarzy wymaga włączenia obsługi plikow cookies (ciasteczek), zapisywanych
i odczytywanych z Twojego urządzenia - jeśli chcesz dodać komentarz, włącz ciasteczka, odœwież stronę i spróbuj ponownie...


Przeczytaj kolejną wiadomość:

Dofinansowanie do zabiegu sterylizacji lub kastracji psów, kotów

Burmistrz Miasta i Gminy Pacanów informuje, że zgodnie z Uchwałą Nr VI/42/19 Rady Miejskiej w Pacanowie z dnia 11 lutego 2019r.,...