Wiadomości - Aktualności
Ser ze Strzałkowa, kozi ser z kozieradką z Piasków Wielkich i powiślane dziady Żabca z nagrodami w konkursie kulinarnym
Dodał: mratusznik Data: 2018-06-11 12:50:10 (czytane: 2547)
W niedzielę, 10 czerwca, w Parku Miejskim w Kielcach odbył się finał 18. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Nagrodzono jedenaście najlepszych potraw, dziesięć wyróżniono, a trzy nominowano do nagrody „Perła 2018”, która zostanie wręczona we wrześniu podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Wśród laureatów znaleźli się przedstawiciele naszego powiatu.
W kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego: 3. Produkty mleczne – I miejsce zajął ser ze Strzałkowa Fermy Łukasików z gminy Stopnica, ale ex aequo twarogiem kozio-owczym Gospodarstwa „Kwaśne Wiśnie” ze Starej Olszówki w gminie Wodzisław. W tej samej kategorii oraz podkategorii wyróżnienie otrzymał kozi ser z kozieradką Radosława Kafary z Piasków Wielkich w gminie Nowy Korczyn. Z kolei w kategorii produkty pochodzenia roślinnego i podkategorii wyroby cukiernicze, jedno z trzech wyróżnień przypadło powiślanym dziadom Stowarzyszenia „Żabieckie Powiślanki” z Żabca w gminie Pacanów. Było to specjalne ciasto wyglądem przypominające chleb, ale słodkie, przypominające nieco to drożdżowe. W tegorocznej edycji organizowanego przez Urząd Marszałkowski i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach konkursu oceniano 56 produktów. Były to wyroby przygotowane przez osoby prywatne, koła gospodyń wiejskich oraz członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Wśród przysmaków znalazło się po 9 produktów mięsnych i alkoholowych, 7 wyrobów cukierniczych, 6 produktów zbożowych, 5 produktów mlecznych, 4 miody, 4 napoje bezalkoholowe, 3 przetwory owocowe, 2 przetwory warzywne i 6 innych produktów.
Źródło: echodnia.eu