Wiadomości - Aktualności
Informacje Głównego Inspektora Sanitarnego
Dodał: administrator Data: 2020-03-31 11:14:38 (czytane: 1298)
Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
GIS Ostrzega również przed ofertami dotyczącymi „przeciwwirusowych” produktów spożywczych.
Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o
konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny
polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub
torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź
obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w
piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła
naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok.
60-70°C.
Ostrzeżenie przed ofertami dotyczącymi „przeciwwirusowych” produktów spożywczych.
Suplementy
diety stanowią skoncentrowane źródło witamin lub składników mineralnych
lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny
fizjologiczny.
Ich celem jest uzupełnienie normalnej diety, nie
przechodzą badań klinicznych i nie posiadają potwierdzonego w badaniach
działania farmakologicznego.
Rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności stanowi,
że informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w
szczególności: co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności
co do jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości,
trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub
produkcji.
Informacje na temat żywności muszą być rzetelne, jasne
i łatwe do zrozumienia dla konsumenta. Dlatego też znakowanie,
prezentacja i reklama nie mogą przypisywać jakiemukolwiek środkowi
spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub leczenia chorób ludzi
bądź też odwoływać się do takich właściwości.
Właściwości
lecznicze może wykazywać tylko produkt leczniczy, którego definicję
zawiera ustawa – Prawo farmaceutyczne: „produktem leczniczym jest
substancja lub mieszanina substancji, przedstawiana jako posiadająca
właściwości zapobiegania lub leczenia chorób występujących u ludzi lub
zwierząt lub podawana w celu postawienia diagnozy lub w celu
przywrócenia, poprawienia lub modyfikacji fizjologicznych funkcji
organizmu poprzez działanie farmakologiczne, immunologiczne lub
metaboliczne” .
Zgodnie z ww. przepisami, do produktu
spełniającego jednocześnie kryteria produktu leczniczego oraz kryteria
innego rodzaju produktu, w szczególności suplementu diety, kosmetyku lub
wyrobu medycznego, określone odrębnymi przepisami, stosuje się przepisy
ustawy Prawa Farmaceutycznego.
Podsumowując – wskazywanie w
oznakowaniu, prezentacji czy reklamie środków spożywczych, w tym
suplementów diety na ich właściwości lecznicze (takie jak np.:
działanie przeciwwirusowe, leczenie grypy, ochrona przed zarażeniem
SARS-Cov-2, leczenie infekcji COVID-19) stanowi naruszenie prawa i nie
znajduje oparcia w medycynie opartej na faktach.
W okresie
ograniczenia aktywności zawodowej i społecznej, kwarantanny oraz w
związku z narażeniem na infekcje ma nasze prozdrowotne zachowanie –
zdrowa dieta, odpowiednia długość snu, odpoczynek, rekreacja.
Właśnie
stosowanie zrównoważonej, urozmaiconej oraz zdrowej diety jest jednym z
ważnych czynników zachowania dobrego stanu zdrowia.
Suplementacja
może być stosowana u osób cierpiących na niedobory poszczególnych
witamin lub składników mineralnych lub w przypadku, kiedy z dietą nie są
dostarczane wystarczające ilości witamin i składników mineralnych, nie
zastąpi ona jednak zdrowego odżywiania ani leczenia.
źródło: gis.gov.pl