Wiadomości - Aktualności
DZIEŃ PIECZYWA 'Skarby w kłosie zamknięte'
Dodał: mratusznik Data: 2017-03-22 07:50:49 (czytane: 2442)
Pieczywo to smak, to zdrowie, to przyjemność jedzenia.
Produkty zbożowe, zwłaszcza pieczywo odgrywają zasadniczą rolę w żywieniu ludzi na całym świecie. Obecnie na rynku jest wiele rodzajów pieczywa. Czym się różnią? Które jest najzdrowsze? Na te pytania i wiele innych dotyczących chleba i pieczywa przedszkolaki z Samorządowego Przedszkola w Pacanowie próbowały znaleźć odpowiedzi podczas DNIA PIECZYWA.
Odbył się on w dniu 28.02.2017r w ramach realizacji programu promocji zdrowia. Jak powstaje chleb i to , że jest on symbolem ciężkiej pracy rolnika, młynarza i piekarza dzieci dowiedziały się z opowiadania Cz. Janczarskiego „Żyto i chleb” a także z historyjki obrazkowej „Od ziarenka do bochenka”. Który chleb jest najzdrowszy zależy od mąki, z której został wykonany. Im bardziej oczyszczona i jasna mąka tym mniej w niej witamin i innych składników odżywczych. Wartościowe składniki pozostają w mąkach słabo oczyszczonych-ciemnych. Najzdrowszy z punktu widzenia dietetycznego jest razowiec. To taki chleb, który został upieczony z mąki razowej, czyli mielonej rasy, w której powinno być 50%fragmentów łupiny ziarna. Właśnie pod osłonką łupiny znajdują się wszystkie najcenniejsze dla naszego zdrowia substancje będące źródłem naszej energii. Chociaż różne rodzaje pieczywa: pszenne, żytnie czy mieszane smakują wybornie, wyglądają pięknie to chyba już wiemy, jakie pieczywo powinniśmy jeść najczęściej.
Jak powstaje chleb przedszkolaki dowiedziały się nie tylko z obrazków ale miały możliwość zobaczyć cały proces jego produkcji w piekarni, dzięki uprzejmości właściciela pana Henryka Wawrzyńca. Po piekarni oprowadzał przedszkolaków pan piekarz, który opowiedział o narzędziach pracy i tajnikach wypieku chleba. Wielkie wrażenie zrobił na przedszkolakach ogromny piec ,wielkie mieszadło ,obrotowy piec do suszenia pieczywa, które później mielone jest na bułkę tartą oraz silos sterowany komputerem do mierzenia mąki potrzebnej do wypieku. Wycieczka przedszkolaków do piekarni odbyła się w dniu 15marca , w którym przypada Święto Piekarzy i Cukierników. Życzenia i wręczenie drobnego upominku wraz z podziękowaniem oraz słodki poczęstunek przygotowany dla przedszkolaków zakończyły wizytę w piekarni.
Życząc wszystkim piekarzom w dniu ich święta i na co dzień sukcesów, satysfakcji z pracy zawodowej oraz samych wspaniałych wypieków dziękujemy jeszcze raz panu Henrykowi Wawrzyńcowi oraz pracownikom za okazaną gościnność i bardzo miłą atmosferę. Dzieci wróciły do przedszkola zadowolone i pełne wrażeń.
/Barbara Żurek/