Wiadomości - Aktualności

"Kuchenne rewolucje" - gofry

Dodał: mratusznik Data: 2019-03-31 10:09:54 (czytane: 2935)

Taki tytuł nosi program warsztatów kulinarnych realizowany w Samorządowym Przedszkolu w Pacanowie w grupie najmłodszej „Krasnoludki” z wychowawczynią Ewą Nowak.

Prawidłowe żywienie ma wielki wpływ na zdrowie i rozwój dziecka, którego organizm intensywnie się rozwija. W domu jak i w przedszkolu dbamy o to, aby posiłki podawane dzieciom były zdrowe. Przykładamy wielką wagę do wyglądu oraz sposobu podawania potraw, aby zachęcić do jedzenia nawet „niejadka”. Zajęcia kulinarne to forma zajęć, która stanowi doskonałe urozmaicenie i uzupełnienie wiadomości dzieci. W czasie zajęć przedszkolaki przygotowując różne smakołyki mogą rozwijać swoje praktyczne umiejętności kulinarne oraz poznają zasady prawidłowego odżywiania się. Jest to czas na budzenie rączek, wąchanie przypraw, testowanie nowych smaków oraz opowiadanie o jedzeniu. Realizując te zajęcia dzieci usprawniają motorykę małą ćwiczą manualnie: krojenie, wygniatanie, obieranie, mieszanie, smarowanie itd. Dzieci kształcą umiejętność współpracy w grupie, czerpią radość z przygotowywania wspólnych posiłków. Samodzielnie przygotowane potrawy są dla dzieci bardzo atrakcyjne, co sprawia im wiele radości i zachęca do konsumpcji. Ponadto ta pyszna zabawa pozwoli dzieciom nabyć nowe doświadczenia oraz doskonalić ich samodzielność.

Od II półrocza szkolnego 2018/2019 raz w miesiącu w grupie 3-4latków, w radosnej atmosferze dzieci samodzielnie i w sposób twórczy mogą  przygotować dla siebie posiłek, który zaspokoi ich ochotę na rzeczy zdrowe i ulubione. Dzieci poprzez zabawę zdobywają  nowe doświadczenia, odkrywają nowe smaki i mają możliwość poznania tajników kulinarnych.

83_Kuchnia1.jpg 

83_Kuchnia2.jpg 

83_Kuchnia3.jpg 

W miesiącu styczniu maluchy przygotowywały sałatkę owocową. Najpierw była rozmowa na temat właściwości zdrowotnych owoców ,konieczności mycia ich przed spożywaniem a następnie  dzieci zapoznane z podstawowymi zasadami bezpiecznego korzystania z ostrych narzędzi przystąpiły do krojenia owoców, mieszania ,układania w salaterkach i degustacji. Mimo, że w przedszkolu dzieci często na drugie śniadanie dostają sałatki owocowe to ta wykonana własnoręcznie smakowała najbardziej. W lutym na kolejnych warsztatach 3-4 latki przygotowywały zdrowe kanapeczki.  Bardzo się starały aby kanapka była nie tylko smaczna ale pięknie wyglądała. Dbały więc o staranne posmarowanie masłem,  udekorowanie jej wędliną, serem, rzodkiewką, sałatą, pomidorem, keczupem czy odrobiną majonezu. Tak jak pięknie wyglądały tak super smakowały i szybko zniknęły z talerzyków. Kolejnym zadaniem na zajęciach kulinarnych w miesiącu marcu było przygotowanie ciasta i pieczenie gofrów. Pod czujnym okiem wychowawczyni-pani Ewy Nowak, pomocy pani Angeliki Nowak i pomocy troszkę starszych „Muchomorków” oraz osób dorosłych dbających o bezpieczeństwo w obsłudze urządzeń elektrycznych maluchy starały się dokładnie wykonać czynności z przepisu na ciasto gofrowe. Troszkę  dłużył się czas oczekiwania na upieczone gofry i możliwość spróbowania efektów pracy. Zanim to nastąpiło było smarowanie dżemem, bitą śmietaną, ozdabianie pokrojonymi owocami i kolorowymi posypkami. Chrupiące gofry z wszystkimi dodatkami ledwie mieściły się do małych buziaczków , ale smakowały i bardzo szybko znikały .Gdyby pani Magda Gessler miała oceniać te „Kuchenne rewolucje” na pewno wystawiłaby najlepszą ocenę i wszystkim poleciła przedszkolne wypieki ”Krasnoludków”. Przed maluchami jeszcze w kolejnych miesiącach następne kulinarne zadania do wykonania. Bedą to kruche ciasteczka, muffinki i koktajl owocowy. Na pewno świetnie  sobie poradzą .Być może kiedyś w przyszłości te nabyte w przedszkolu umiejętności sprawia, że wyrosną utalentowani kucharze czy cukiernicy. Może nawet ktoś zdobędzie tytuł MasterChefa? Tego już dziś życzymy dzielnym i pracowitym maluchom.

Barbara  Żurek

 83_Kuchnia4.jpg

83_Kuchnia5.jpg 

83_Kuchnia6.jpg 

Gdyby ktoś miał ochotę przygotować sobie gofry z przedszkolnych „Kuchennych rewolucji” to Krasnoludki podają przepis:

3 szklanki mąki

4 jajka

¼ łyżeczki soli

½ szklanki cukru

1 i ¾ szklanki wody gazowanej

½ szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z cukrem w innym naczyniu, dodajemy olej, wodę i miksujemy. Następnie dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy. Ubite białka dodajemy do całej masy delikatnie mieszając ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy ok.7 minut bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia. Smarujemy dżemem, konfiturą, bitą śmietaną wg uznania.  Smacznego!

83_Kuchnia7.jpg 

83_Kuchnia8.jpg 

 fotoreportaż

Przeczytaj kolejną wiadomość:

Dofinansowanie do zabiegu sterylizacji lub kastracji psów, kotów

Burmistrz Miasta i Gminy Pacanów informuje, że zgodnie z Uchwałą Nr VI/42/19 Rady Miejskiej w Pacanowie z dnia 11 lutego 2019r.,...